Herkese Merhaba,
Ben Simge Tülü, Sherpa Gelişim Merkezi’nde Kariyer Planlama ve Yetenek Yönetimi Danışmanı olarak çalışıyorum. Bu yazımda son dönemde hem kurumlara hem bireylere sıklıkla danışmanlık hizmeti verdiğimiz ve son yıllarda adını sıklıkla duymaya başladığımız “Değerlendirme Merkezi Uygulamaları” hakkında bilgi vereceğim.
Global yönetim danışmanlığı firmaları tarafından yayınlanan raporlarda, insan kaynağını doğru yönetmenin işin karlılığı ve sürdürebilirliği üzerinde doğrudan etkisini yer alıyor. Bu sebeple şirketleri öne taşıyacak en önemli unsurlardan biri de insan kaynağını yani bünyesindeki yeteneği doğru kullanmak. İşte bu noktada firmalar değerlendirme merkezi uygulamaları ile mevcut veya bünyesine yeni dahil edeceği işgücünün yetenek analizini yapıyor ve yetenek yönetimi sürecini önceliklendiriyor.
Nedir bu “Değerlendirme Merkezi (DM)” dedikleri ya da ne değildir ? Tek bir cümle ile DM’yi tanımlayacak olsam “Doğru işe doğru kişiyi konumlandırmak amacıyla yapılan simülasyon çalışmalarıdır.” derim. Kurumsal firmaların İnsan Kaynakları departmanı tarafından yönetilen DM, birçok değerlendirme aracı ve egzersizlerden oluşur. Amaçlanan çalışanın veya adayın sahip olduğu yetkinlerin, ilgili pozisyonun nitelik, görev ve sorumluluklarına uyumunu değerlendirmektir. Sadece kurumun çalışan veya adayı değerlendirdiği bir çalışma olarak ele almak doğru değildir çünkü yapılan egzersizlerde çalışan veya aday da ilgili pozisyonun simülasyonunu yaşayarak işi deneyimler değerlendirir, yetkinleri pozisyona uysa da belki de hayalindeki iş bu değildir. Dolayısıyla DM, hem kurum hem çalışan için fayda sağlayan bir çalışmadır.
DM ilk olarak 2.Dünya savaşında orduya alınacak asker seçiminde, 1970’lerde ise AT&T firması yönetici seçimlerinde kullanılmıştır. Günümüzde ise İnsan Kaynaklarının en önemli uygulamalarındandır. İşe alım,terfi , pozisyona uygunluk ve gelişim amaçlarıyla gerçekleştirilmektedir. DM uygulamasında Rol çalışması, Grup Çalışması, Vaka Analizi, Sunum, Bekleyen İşler , Gerçekleri Bulma ve Mülakat egzersizleri yer almaktadır. Uygulama öncesi belirlenen yetkinlik ve kriterlere göre egzersizler ve içerikleri planlanır.
Peki DM’ye çalışan veya aday olarak davet edildiniz,nasıl hazırlık yapabilirsiniz? Birkaç öneri paylaşmak istiyorum;
Herhangi bir firma aracılığıyla kişilik envanteri uygulayıp yetkinlik haritanızı inceleyin.
DM’ye dahil olacağınız pozisyonun yetkinliklerini çalışın ve kendi yetkinliklerinizle karşılaştırın.
Kurumun vizyon, misyon ve değerlerini gözden geçirin ; her kurum kültürüne uyum gösterebilecek çalışanı tercih eder.
Sunum yapmaya hazırlıklı olun.
Pratik yapın. Günümüzde danışmanlık firmaları DM Prova hizmeti vermektedir.
Yapılan analizler gösteriyor ki bu DM sonrası hazırlanan raporların doğruluk oranları çok yüksek, mevcut ve potansiyel yetkinliklerin tespiti bu noktada hem çalışanın hem kurumun hedeflerini gerçekleştirmesini ciddi anlamda destekliyor böylelikle DM Uygulamaları ve Yetenek Yönetimi insan kaynakları yönetiminde hızla yaygınlaşıyor. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz dilediğiniz zaman simge@sherpagelisim.com ‘dan bana ulaşabilirsiniz. Hepinize kariyer hayatınızda başarılar dilerim.
Simge Tülü
Sherpa Gelişim Merkezi Kurucu Ortak, Kariyer Planlama ve Yetenek Yönetimi Danışmanı
コメント